здравословно хранене

Здравословно хранене – какво представлява всъщност?

За щастие, все повече и повече хора започват да обръщат щателно внимание на физиката си и, най-вече, на това с какво се хранят. Темата за здравословно хранене изниква в диалозите на все повече хора – подчертаният интерес към нея показва само, че човек обръща поглед към себе си и започва да се грижи за това да се чувства добре.


Какво всъщност представлява здравословното хранене?

Голям брой хора се стремят към заветната цел на отслабването. В миналото често се тиражираше мнението, че загубата на тегло се постига чрез приемането на храна в изключително оскъдни количества. Това доведе до множество здравословни проблеми в дългосрочен план. Организмът ни се нуждае от определени витамини, минерали и енергия в определени количества. Драстичното намаляне на техните стойности биха довели до моментна загуба на тегло, но последствията върху общото ни здраве биха били тежки и в по-дългосрочен план.

Ето защо е важно да имаме ясна дефиниция относно какво именно представляват здравословното хранене и здравословният начин на живот.

Да се храниш и живееш здравословно съвсем никак не означава да ядеш оскъдно и да лишаваш тялото си от цели хранителни групи, които оказват изключително благоприятен ефект върху множество органи и системи в организма.

И тук, както и при всеки друг аспект от човешкия живот, ключът е в баланса и в откриването на златната среда.

Експертите съветват щателно да проучите ползите от различните видове храни и какви нутриенти донасят те в тялото ни с приема. За да вземете адекватно решение относно дневното си меню и начин на хранене, то трябва да разполагате с достатъчна и обоснована информация относно хранителните нужди на орханизма си.

Най-добрите диетолози и нутриционисти съветват да не изключваме никои храни от диетата си. Следва те да бъдат въвеждани в здравословни и контролирани количества.

Вместо да ограничите изцяло въглехидратите от храненето си, които са важен помощник при работата на мозъка, например, то си съставете ориентировъчен калориен прием за седмицата. Същото важи и за хранителни групи като протеини, мазнини, плодове и зеленчуци. Балансираното и здравословно хранене не предполага тоталното изключване на видове храни – то следва да бъде разнообразно и съобразено със собствените ви калорийни нужди с оглед на начина ви на живот. Физическата активност върви ръка за ръка със здравословното хранене – винаги, когато въвеждате нов начин на хранене, взимайте под внимание и енергията, която изразходвате ежедневно.

About the author