йога

Здравословните утринни навици – как да започваме деня си по най-правилния начин

Знаем, че начинът, по който стартира деня ни, до голяма степен определя цялостния му ход. Вероятно ви е познато – чувството, с което се събуждате сутрин, често ви съпътства и през останалите часове на денонощието. В пътите, в които се събуждаме в не особено добро настроение, всъщност съществуват начини, чрез които да си дадем допълнителен душевен и физически комфорт. Именно за това ще си говорим днес в текста – иска ни се да предоставим няколко съвета, чието интегриране в сутришната рутина подчертано би могло да даде много по-добър тласък на целия ни ден занапред.

Стартирайте деня си с усмивка, за да сте щастливи – ето как

Важно е да започнем деня си с правилната настройка. Ако усетим, че се събуждаме в лошо настроение, всъщност не е особено добре идея да му се оставяме да ни завладее напълно. Има начини, чрез които да му противодействаме и да го изменим в положителна нагласа. Съществуват както физически, така и психологически трикове, с които да постигнем това преобразуване.

Упражненията са може би един от най-добрите варианти, когато говорим за завишаване на енергията и тонуса. Ако сънят през нощта ни е бил некачествен или недостатъчен, то е съвсем естествено да се събудим недоспали и със занижена енергия. В такива моменти именно физическите упражнения биха направили чудеса. На какви точно ще падне изборът ви, зависи изцяло от вас и общото ви състояние. Бихте могли да тичате, да направите няколко кратки кардио сесии или да се впуснете в блажена йога, която да ви помогне да се разтеглите и раздвижите. Ще усетите мигновен прилив на енергия, който ще ви държи тонизирани през целия ден.

Отделете си време и за качествена и питателна закуска

Често сме склонни да пропуснем закуската – дали от липса на достатъчно време, или от липса на изградени хранителни навици. Силно ви съветваме да промените това и да си отделите време, в което да се насладите на нещо вкусно и питателно сутрин. Наред с упражненията, закуската е другият сигурен начин, чрез който да си дадете достатъчно количества енергия за целия ден. Яйцата, мюслито, пълнозърнестия хляб, плодовете, зеленчуците са идеални варианти за сутришно хранене.

Изгответе си списък с предстоящите задачи

Ако сутрин заделите петнадесет минути, в които да подредите предстоящите си задачи и планове, то ще се почувствате много по-мотивирани и концентрирани да ги изпълните. Човешкият мозък обича структурирането и планирането – това му помага да добие фокус и в пъти по-лесни и по-качествено да изпълни задачите и предстоящата работа.

About the author