интервю за работа

Как да създадете добро първо впечатление при интервю за работа

Все повече хора започват да осъзнават важността от първото впечатление, което създават с външността си, когато се явяват на интервю за работа.


Разбира се, най-важното остава как именно ще се изразите и дали отговорите ви ще са онова, което търси евентуалният ви бъдещ работодател. Но, преди да започнете същинското интервю, вие все пак правите впечатление още с появата си.

Ето защо се допитахме до специалисти, които отговарят за провеждането на интервюта в колеми компании и корпорации. Те разкриват най-важните неща, на които следва да обърнете внимание, свързани с външния вид, когато се явявате на беседване за работа.

Цветовете в облеклото имат значение

Следва да съобразите цветовете на облеклото си с позицията, за която кандидатствате. Ако работата, която желаете, е свързана с финанси, например, или е с подчертан по-сериозен характер, то синьото би било твърде удачен вариант за вас. Този цвят се асоциира с професионализъм, сигурност и доверие.

Ако пък евентуалната ви бъдеща работа е по-креативно и творчески насочена, то, в такъв случай, не би била лоша идея да заложите на по-ярки и дръзки цветове като жълто или лилаво например – и двата цвята издават талант и оптимизъм.

Видът на облеклото също е нещо, което не бива да пренебрегвате

Ако позицията, за която кандидатствате, е ръководна, то е подходящ избор да се доверите на костюм, например. Но бъдете внимателни – ако сте поканени на интервю за позиция, която не изисква строг външен вид, то тогава костюмът не би бил най-добрия вариант за вашето представяне. Изберете семпъл, но подчертаващ характера ви стил на обличане – въздържайте се от твърде крещящото облекло, както и от такова, което би било по-подходящо за излизане в свободното време.

Дамите биха могли да носят рокли на интервю за работа в случай, че дължината им е съобразена с повода и не е по-къса от линията на коленете. Високите обувки са признак на елегантност и професионализъм, но внимавайте и в тази област – спрете се на по-семпли и изчистени модели. Оставете екстравагантните си чифтове за излизане с приятели.

Друг съвет, който дават експертите, е да не прекалявате с бижутата и аксесоарите. Заложете на дребни бижута, ако, все пак, решите да носите. Акцентът следва да пада върху цялостното ви излъчване, а не конкретно към някой отделен аксесоар, който да ограбва цялото внимание.

About the author