Как да подредим стилна маса за вечеря?

В съвременната епоха, когато ястията често се споделят не само с нашите непосредствени гости, но и с цяла кохорта приятели в Instagram, подреждането на трапезни маси се превърна в ритуал, който дава както артистичен израз, така и авторитет.

Ето няколко съвета от професионалисти.

Направете масата свое платно

Семейната двойка зад дизайнерската фирма „Чан и Айърс“ се отнася към всеки проект с внимание – и масата за хранене не прави изключение. В градината на дома си, преустроена конюшня от 18-ти век в Хампстед, северен Лондон, Зоуи Чан Айерс и Мерлин Айерс организират обеди, които съчетават ритуалите на английски пикник с манталитета за споделяне от наши дни.

Превръщайки градината – или когато вали, градинската стая в края на моравата – в обща трапезария, те правят временна маса от два големи листа шперплат, подпрени на щайги и намазани с креда в спокойни нюанси от зелено или синьо.

„Тя оформя тази дълга архитектурна банкетна маса точно в средата на градината. Спускането на покривката чак до нивото на пода променя настроението, всичко става много по-нестандартно “, обяснява Чан Иърс, който украсява наоколо с антични юргани, купени при пътувания до Индия.

Вместо да се суетят с покривки или постелки, двойката превръща масата в платно за драскулките на дъщеря си. На децата се дават пастели и се канят да пишат или скицират директно върху плота на масата.

„Не е задължително да е спретнато“, казва Чан. „Детското рисуване винаги е много очарователно. Когато имате деца, така или иначе всичко ще се изцапа с доматен кетчуп. Дори за възрастни без много артистичен усет, простото рисуване на прости форми може да бъде въздействащо.

Колкото по-лична, персонализирана е масата, толкова по-добре.

За да завършат декорацията, мъжът и жената разпръсват по масата с предмети от дома им, като камъни от брега на Корниш, където в момента работят по следващата си поредица от проекти, или сребърни прибори от семейното наследство.

За да подобрите бързо собствената си обстановка, Чан предлага да добавите клончета розмарин или мента към масата или интересни предмети в големи кани за вода.

Приемете несъвършенствата на природата

„Целта е да се създаде вид на маса, който да е елегантен и класен и да изглежда истински“, казва Бриджит Елуърти, половината от дуото за градински дизайн и цветарство The Land Gardeners. През последните пет години тя, заедно с Хенриета Кортауд, отглежда органично цветя от викторианската градина в дом от 15-ти век в Оксфордшир.

Събирайки всякакви съдове, които могат да намерят – стари сребърни чаши, купи за супа, канички за крем, купи за сервиране, бурканчета и класически вази – двете жени ги пълнят с божури и рози и след това ги подреждат свободно по средата на масата.

„Никога не използваме нищо прекалено високо“, казва Елуорти. „Няма нищо по-лошо от това да не можеш да видиш човека пред себе си.“ На вечеря, на която трябва да се настанят плата и чинии за сервиране, може да е полезно да се придържате към вази с едно стъбло, които лесно могат да се разместват.

И още полезна информация! Вместо да изхвърлят прецъфтели цветя, които са преминали своя пик, флористите им дават втори живот. Това се случва чрез декориране на купа със сухи цветя, с техники за хербарий и други.

Е, как ви звучи всичко това? Още полезни съвети ще намерите тук: https://www.kamko.bg/kak-se-podrejda-masa-5-lesni-stupki/

About the author