Дзен навици за ума ви

Възможностите на човешкия ум са безгранични, стига да можете да ги развиете правилно. Някои дзен навици могат да ви помогнат да направите това.

Тренирайте мозъка си с нови видове информация – това е основната функция на човешкия разум. Той попива нова информация и се адаптира към нова непозната среда.

Ако не тренирате тази способност, с времето ще започнете да я губите. Не се страхувайте от новото, бъдете любознателни и разширявайте светогледа си.

Тренирайте не само ума си, но и тялото ви. Мозъкът ви постоянно има нужда от хранителни вещества, които постъпват в организма ви, за да изминат дълъг път, преди да достигнат до целта.

Задачата ви е максимално да облекчите пътя им. Затова трябва да се грижите за физическата си форма. Начинът ви на хранене и това дали водите активен живот влияят пряко върху умствените ви възможности.

Съсредоточете се върху настоящето. Много хора имат фиксидея относно миналото си, като постоянно забравят настоящето си. А животът се случва сега и няма да извлечете от него никакви уроци, докато мислите ви се реят в други времеви реалности.

Не прекалявайте с информацията, тъй като колкото повече информация постъпва в мозъка си, толкова по-неефективно работи той. Няма нужда да помните какво трябва да купите и къде да отидете, така само тормозите мозъка си.

Водете си бележки, за да не задръствате паметта си с прекалено много информация. Паметта ви е като твърд диск – колкото повече информация има в нея, толкова по-малко място остава за новата.

Винаги се опитвайте да усъвършенствате познанията си, дори да сте специалист в определена област. Настройвайте се позитивно, тъй като щастливите хора са по-устойчиви към стреса, а липсата на стрес повишава ефективността на работата на мозъка.

Автор: Жана Г. Източник: Sanovnik.bg

About the author