5 погрешни схващания за маркетинга в социалните мрежи

Маркетингът в социалните мрежи не е нещо ново, но покрай извънредната ситуация, много бизнеси започват да инвестират в реклами и изграждане на разпознаваемост в интернет. Коронавирусът показа на собствениците на физически бизнеси необходимостта да се прехвърлят в интернет пространството под някаква форма, в противен случай рискуват конкурентите им значително да ги изпреварят.

Предимствата да заложат на маркетинг в социалните мрежи са много. По редица причини обаче масово те не се разбират. За да внесем повече яснота по въпроса, в тази статия ще разгледаме 5 погрешни схващания за този така популярен вид маркетинг. Вижте кои са те:

  1. Маркетингът в социалните мрежи е безплатен

За съжаление това не е точно така. Всички знаем, че достъпът до различни социални платформи като Facebook, Instagram и Twitter е безплатен за потребителите. Компаниите могат също да създадат бизнес страница, без това да им коства нито лев. Но  да публикувате само линкове към продуктите си отдавна не е ефективна стратегия. Потребителите ползват тези социални мрежи, за да се забавляват, да научават нови неща, да комуникират. Те далеч не искат да попадат на досадно съдържание, което може и да не ги интересува. За да привлекат вниманието, бизнесите трябва да инвестират в създаването на качествено съдържание и изграждане на стратегия за промотиране, а това изисква да отделите време и средства.

  1. Броя на лайковете и феновете ви прави успешни

Много брандове, които нямат опит с онлайн средата, смятат, че е най-важно е да имат много харесвания и фенове в страницата си. Да, големите и успешни компании имат всичко това. Но тези числа не бива да са основният фокус. Какво значение има колко хора харесват поста за продукта ви, ако никой от тях не е склонен да го купи. Има по-важни числа – броят на реализираните покупки, колко са лоялните ви клиенти, какъв разход правите, за да генериране една поръчка и т.н.

  1. Компанията ви трябва да има профил във всяка социална мрежа

Още една заблуда е, че трябва да имате профил във всяка възможна социална мрежа. Това далеч не е така. Много по-важно е профилите ви да бъдат поддържани. Ако потребител попадне на неактуализирана страница, в която не може да открие информацията, която търси, може дори да си помисли, че бизнесът ви е престанал да функционира. Затова специалистите съветват да създавате профили в социалните мрежи, където са вашите потенциални клиенти и да вложите усилия в тяхната редовна поддръжка.

  1. Всички потребители ще видят поста ви

Чудили ли сте се защо дори когато публикувате интересен пост с подходящо графическо из, откликът е много по-нисък отколкото очаквате. Къде бъркате? Вероятно никъде. Просто алгоритмите на социалните мрежи претърпяха значително изменение през последните години. Постовете, които не са спонсорирани, достигат до значително по-малка аудитория и не се показват на всички, харесали страницата. Това е нещо, което трябва да имате предвид.

  1. Може да минете и без реклами

Ако наблегнете на качественото съдържание, полезната информация и редовното публикуване, вероятно ще достигнете до аудитория, която се интересува от вашите продукти или услуги. Но както вече казахме, социалните мрежи лимитират възможностите за органично показване на постовете. Тук на помощ идват, например, Facebook рекламите, които може да насочите към конкретни таргет групи, отговарящи на профила на вашия идеален клиент. Рекламите изискват да отделите бюджет, но са много по-ефективни за генериране на продажби и популяризирането на бранда ви. Затова без тях е почти невъзможно да постигнете желаните резултати.

About the author