Какви са ползите и предизвикателствата да се откажем от месото

Яденето на месо като естествен начин за задоволяване на глада на храната е критикувано още от времето на Питагор, който не само не яде никакво месо, но и издига на тази основа цяла метафизична доктрина. Започвайки от първите съмнения, изразени относно законността на яденето на животинско месо до наши дни, човечеството е разделено на два лагера с диаметрални позиции по този въпрос. И така, какво кара човек да казва не на месото? Полза или вреда?

Плюсове на отказ на месо

 Аргументирайки рационалността на вегетарианската храна, феновете на концепцията цитират много научно потвърдени факти за опасностите от яденето на месо и ползите от вегетарианската кухня:

• консумирайки растителна храна, човек не позволява натрупването на вреден холестерол в организма, което очевидно елиминира заплахата от заболявания като атеросклероза и други сърдечно-съдови патологии;

• любителите на преработеното месо, особено пържено или пушено, по-често от останалите страдат от ракови тумори в стомашно-чревния тракт и черния дроб;

• консумирайки само нискокалорични растителни храни, хората бързо отслабват;

• хора, практикуващи леки видове балансирано вегетарианство, което им позволява да пият мляко и да ядат птичи яйца, осигуряват на тялото си не само всички необходими витамини, но и достатъчно количество здравословен протеин;

• вегетарианците са с 60% по-малко от месоядците с риск от развитие на диабет тип 2;

• любителите на постната храна са по-енергични, по-малко податливи на хронични заболявания.

Рано или късно всички практикуващи йога приемат философията на вегетарианството. Съдейки по техните отзиви, отхвърлянето на месо и домашни птици им помага не само бързо да влязат в комфортно физическо състояние, необходимо за занятията, но и да облекчат съзнанието си, като изберат концепцията за „ахимса” – отказ да убиват животни за храна. Но може и без да приемате вегетарианството да си поръчвате доставка на вегетарианска кухня и да опитате различни вкусни и здравословни ястия.

Особености на храненето по време на отказ на месо

Очаквайки да получат незабавни ползи при отказ на месо, начинаещите вегетарианци не са готови да се сблъскат с редица неудобства, които ги очакват по пътя към безкръвна диета. Така че, преминавайки към растителна храна, хората често забелязват намаляване на зрението, отслабване на паметта и умствената острота, рязко влошаване на външните данни (състояние на косата, зъбите и кожата). Всички тези негативни промени са свързани с недостига на най-важните витамини, микроелементи и аминокиселини, образувани в организма преди това с месни продукти. Как да се храним, така че последиците от отказ на месо да не доведат до развитието на сериозни патологии? Пълноценната вегетарианска диета определено трябва да включва следните продукти:

• сусамово, фъстъчено и тиквено семе – източник на аминокиселини;

• соя, нахут и леща – източник на хистин;

• ядки кашу, бадеми, нахут – източник на изолейин;

• зърнени храни, всички ядки, леща – това е левцин;

• всякакви бобови растения са източник на треонин.

Трябва да се помни, че такива важни компоненти за здравето на човека като витамини D и B12 се намират само в месо, риба, яйца и млечни продукти. Невъзможно е да ги получите чрез консумация на растителни храни. Феновете на веганската посока трябва да се погрижат за закупуването на необходимите витамини в отделна, синтезирана форма от аптеките под формата на мултикомплекси, таблетки и ампули.

Препоръки на диетолозите

Отношението на лекарите към строгите видове вегетарианство, което забранява употребата на бяло месо, мляко и риба, винаги е отрицателно, но медицината няма право да забранява тази практика за възрастните. Единственото, за което експертите настояват, е да подхождат към важните промени в храненето с отговорност, като спазват определени правила:

• преди да се откажат от месо, риба и млечни продукти, е необходимо да се извърши цялостен преглед на стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдовата система и черния дроб;

• жените в детеродна възраст могат да мислят за преминаване към вегетарианско меню само със стабилен месечен цикъл и при липса на заболявания на пикочно-половата система;

• експериментите с премахването на месни и млечни ястия не се препоръчват строго за бременни;

• с повишено внимание да отказват месо тези, които все още не са навършили 30 години;

• начинаещите не трябва да правят новата си диета въз основа на опита на други хора или собствените си предпочитания, а с професионален диетолог.

Човешкото тяло може да не реагира веднага на недостиг на привични компоненти, компенсирайки недостига на натрупаните си резерви. Ето защо е много важно да не пропускате момента, в който тези резерви са изчерпани и ще трябва да бъдат попълнени. Вегетарианец, който практикува разумна диета, без да нарушава здравето, трябва да се подлага на пълен медицински преглед поне веднъж на шест месеца и да прави тестове за витамини и минерали. Ако е необходимо, диетологът предписва курсове с мултивитаминни препарати или препарати с високо съдържание на конкретен липсващ елемент.

About the author